• англискифранцускатагерманскииталијанскишпански
 • АПЛИЦИРАЈТЕ ИНДИСКА ВИЗА

Индиски услови за е-виза за пасош

Индиска е-виза бара обичен пасош. Дознајте за секој детал за вашиот пасош за да влезете во Индија Туристичка е-виза Индија, Медицинска е-виза Индија or Деловна е-виза Индија. Секој детал е опфатен овде сеопфатно.

Ако аплицирате за Индиска виза на Интернет (е-Виза Индија) за вашето патување во Индија можете да го сторите тоа на Интернет сега, бидејќи Владата на Индија стави на располагање електронска или е-Виза за Индија. Но, за да аплицирате за истото треба да исполнат одредени Услови за подобност за индиска е-виза и исто така обезбедете меки копии на одредени документи пред вашата апликација да биде прифатена. Некои од овие потребни документи се специфични за целта на вашата посета на Индија и, следствено, за видот за кој аплицирате, т.е. Туристичка е-виза за целите на туризмот, рекреација, или разгледување, деловна е-виза за деловна трговија, медицинска е-виза и медицинска придружба е-виза за целите на медицински третман и придружување на пациентот кој го лекува. Но, постојат и одредени документи што се потребни за сите овие визи. Еден од овие документи, и најважниот од сите нив, е мека копија од вашиот пасош. Она што следува подолу, е целосен водич кој ќе ви помогне со сите барања за пасош на индиската виза. Ако ги следите овие упатства и ги исполнувате сите други барања што можете аплицирајте за индиската е-виза преку Интернет без да ја посетите вашата локална индиска амбасада за истото.

Владата на Индија го направи целиот Индиска апликација за е-виза процес од истражување, поднесување апликација, плаќање, документација испраќате скенирање копии од пасош и фотографија на лице, плаќање со кредитна / дебитна картичка и прием на индиска е-виза испраќање до апликацијата по е-пошта.

 

Кои се условите за пасош на Индија виза?

За да имате право за индиска е-виза, без оглед за кој вид е-виза аплицирате, треба да поставите електронска или скенирана копија од пасошот. Според условите за индиски виза за пасош, ова треба да биде обично или стандарден пасош, не официјален пасош или дипломатски пасош или пасош за бегалци или патни исправи од кој било друг вид. Пред да поставите копија од истата, мора да бидете сигурни дека пасошот ќе ви остане важи најмалку 6 месеци од датумот на влегување во Индија. Ова е важност на пасошот за виза за Индија, наложен од Владата на Индија. Доколку не го исполнувате условот за валидност на пасош за Индија виза, што е најмалку 6 месеци од датумот на влегување на посетителот во Индија, треба да го обновите пасошот пред да ја испратите вашата апликација. Исто така, треба да се осигурате дека вашиот Пасош има две празни страници, кои не би можеле да се видат на Интернет, но на граничните службеници на аеродромот ќе им бидат потребни двете празни страници за печат на влез / излез.

забелешка: Ако веќе имате индиска е-виза што е сè уште валидна, но вашиот пасош е истечен, тогаш можете да аплицирате за нов пасош и да патувате со вашата индиска виза (е-виза Индија) носејќи ги и старите и новите пасоши со вас. Алтернативно, можете да аплицирате за нова индиска виза (е-виза Индија) на новиот пасош.

Индиска виза преку Интернет - Барања за пасош

Што мора да биде видливо на пасошот за да се исполнат условите за пасош за е-виза во Индија?

За да ги исполните барањата за индиски виза за пасош, копијата за скенирање на вашиот пасош што ја поставувате на вашата апликација за индиска виза треба да биде од прва (биографска) страница на вашиот пасош. Потребно е да биде јасно и читливо со видливи сите четири агли на Пасошот, а следниве детали на пасошот треба да бидат видливи:

 • Дадено име
 • Средно име
 • Податоци за раѓање
 • Пол
 • Место на раѓање
 • Место на издавање на пасош
 • Број на пасош
 • Датум на издавање на пасош
 • Датум на истекување на пасош
 • MRZ (Две ленти на дното на пасошот познати како Магнетна читлива зона што би ги читале пасошите, машините за време на влезот и излезот од аеродромот. Сè над овие две ленти во пасошот се нарекува зона на визуелна инспекција (VIZ) што е погледнат од службениците за имиграција во канцелариите на Владата на Индија, гранични службеници, службеници за контролен пункт за имиграција.)

Сите овие детали на вашиот пасош треба исто така одговара точно со што пополнувате на формуларот за апликација. Треба да го пополните формуларот за апликација со точно исти информации како што е споменато во пасошот, бидејќи деталите што ќе ги пополните, службениците за имиграција ќе ги поклопат со она што е прикажано на вашиот пасош.

Важна белешка за местото на раѓање на индискиот визен пасош

При внесување на вашиот Место на раѓање во формулар за апликација за индиска виза внесете точно што е прикажано на вашиот пасош, без да бидете поконкретни или попрецизни. Ако, на пример, на местото на раѓање на вашиот пасош пишува Лондон, внесете го само тоа, а не името на градот или предградието во Лондон. Ако местото на раѓање споменето на вашиот пасош сега е потопено во друг град или е познато со друго име, сепак треба да го внесете точно тоа што го вели вашиот пасош.

Запомнете го овој совет за издавање на пасош за индиски визи

Обично постои одредена конфузија во врска со Индиски пасош за виза Место на издавање. Прашањето за местото на издавање на пасошот за Индија виза треба да се пополни со органот за издавање на вашиот пасош што ќе биде наведен на вашиот пасош. Ако сте од САД, ова би бил Стејт департмент на Соединетите држави. Но, формуларот за апликација не обезбедува доволно простор за да го напишете тоа целосно, така што можете да го скратите на USDOS. За сите други земји, напишете го местото на издавање споменато во вашиот пасош.

Вашата слика на пасошот може да биде различна од фотографијата во стилот на пасошот на вашето лице што ја поставувате на вашата апликација за индиска виза.

 

Спецификации за скенирање на пасош за условите за пасош на Индија виза

 

Владата на Индија има одредени барања, readубезно прочитајте ги овие детали за да избегнете одбивање на вашата апликација за индиска виза (е-виза Индија).

Скенираната копија од пасошот што ја поставувате на вашата апликација за индиската виза преку Интернет (е-виза Индија) треба да биде во согласност со одредени спецификации што ги исполнуваат условите за индискиот виза пасош. Овие се:

 • Може да испратите a скенирање или електронска копија од вашиот Пасош што може да се земе со телефонска камера.
 • Тоа е не е потребно да земете Скенирање или Фотографија на пасошот со професионален скенер.
 • Фотографија / скенирање на пасош мора да биде јасен и квалитетен и висока резолуција.
 • Скенирањето за пасош може да го поставите во следниве формати на датотеки: PDF, PNG и JPG.
 • Скенирањето треба да биде доволно големо за да биде јасно и да ги има сите детали за тоа читлив. Ова не е наложено од Владата на Индија но треба да бидете сигурни дека тоа е барем 600 пиксели на 800 пиксели во висина и ширина, така што е квалитетна слика што е јасна и читлива.
 • Стандардната големина за скенирање на вашиот пасош што ја бара апликацијата Индиска виза е 1 Mb или 1 мегабајт. Не треба да биде поголем од ова. Можете да ја проверите големината на скенирањето со десен клик на датотеката на вашиот компјутер и кликнување на Properties и ќе можете да ја видите големината во табулаторот Општо во прозорецот што се отвора.
 • Ако не сте во можност да го поставите прилогот за пасош фотографија преку е-пошта до нас, дадена на почетната страница на Индиска веб-страница за визна Интернет
 • Пасошот скенирањето не треба да се замаглува.
 • Скенирање на пасош треба да биде во боја, не црно-бело или моно.
 • Контрастот на сликата треба да биде рамномерна и не треба да биде премногу темно или премногу светло.
 • Сликата не треба да биде валкана или размачкана. Не треба да биде бучно или со низок квалитет или премногу мал. Треба да биде во режим на пејзаж, а не портрет. Сликата треба да биде исправена, а не искривена. Бидете сигурни дека нема блиц на сликата.
 • на МРЗ (двете ленти на дното на пасошот) треба да бидат јасно видливи.

 

Ако ги следите овие упатства за условите за индиски виза за пасош, имајте ги сите други документи потребни за индиска виза преку Интернет (е-виза Индија), исполнете ги сите услови за квалификација за индиска виза и аплицирате најмалку 4-7 дена пред вашиот лет или датум на влез во земјата, тогаш треба лесно да аплицирате за Формулар за апликација за индиска е-виза е прилично едноставна и јасна. Доколку, сепак, ви требаат појаснувања, треба да контактирате Индиско биро за помош за е-виза за поддршка и водство.