• англискифранцускатагерманскииталијанскишпански
 • АПЛИЦИРАЈТЕ ИНДИСКА ВИЗА

Информации за eVisa Индија

1. Вид на индиска електронска виза што ќе ви треба врз основа на причината за вашата посета на Индија


2. Туристичка е-виза за Индија

Оваа е-виза им дава електронско овластување за посета на земјата на патниците кои доаѓаат во Индија за целите на

 • туризам и разгледување,
 • во посета на семејство и / или пријатели, или
 • за повлекување јога или краткорочен курс за јога

Постојат 3 типа на оваа виза:

 • 30-дневна туристичка е-виза, што е двојна влезна виза.
 • 1-годишна туристичка е-виза, што е повеќекратна влезна виза.
 • 5-годишна туристичка е-виза, што е повеќекратна влезна виза.

Додека повеќето иматели на пасоши можат постојано да престојуваат само до 90 дена, на државјаните на САД, ОК, Канада и Јапонија им е дозволено до 180 дена, континуираниот престој за време на секоја посета не треба да надминува 180 дена.


3. Деловна е-виза за Индија

Оваа е-виза им дава електронско овластување за посета на земјата на патниците кои доаѓаат во Индија за целите на

 • продажба или купување на добра и услуги во Индија,
 • присуство на деловни состаноци,
 • поставување индустриски или деловни вложувања,
 • спроведување на тури,
 • предавање предавања според шемата на Глобална иницијатива за академски мрежи (ГИАН),
 • регрутирање работници,
 • учество на трговски и деловни саеми и изложби и
 • доаѓаат во земјата како експерт или специјалист за некој комерцијален проект.

Оваа виза важи 1 година и е виза со повеќе влез. Со оваа виза можете да останете само 180 дена во земјата.


4. Медицинска е-виза за Индија

Оваа е-виза им дава електронско овластување за посета на земјата на патниците кои доаѓаат во Индија со цел да добијат медицински третман од индиска болница. Тоа е краткорочна виза која важи 60 дена и е виза за троен влез.


5. Е-виза за медицински придружник за Индија

Оваа е-виза дава електронско овластување за посета на земјата на патниците кои доаѓаат во Индија кои придружуваат пациент кој ќе добие медицински третман од индиска болница и пациентот треба веќе да има обезбедено или да аплицирал за медицинска е-виза за истата. Ова е краткорочна виза која важи 60 дена и е тројна виза. Можете да добиете само 2 е-визи за медицински придружник против 1 медицинска е-виза.


6. Конференција е-виза за Индија

Оваа е-виза дава електронско овластување за посета на земјата на патниците кои доаѓаат во Индија со цел да присуствуваат на конференција, семинар или работилница што е организирана од некое од министерствата или одделите на Владата на Индија, или државните влади или Унијата. Територијалните администрации на Индија, или кои било организации или PSU поврзани со нив. Оваа виза важи 3 месеци и е виза за еднократно влегување.


7. Упатства за апликантите за индиска е-виза

Кога аплицирате за индиска е-виза, треба да ги знаете следниве детали за тоа:

 • Можете да аплицирате за индиска е-виза само 3 пати во 1 година.
 • Доколку имате право на виза, треба да аплицирате за неа најмалку 4-7 дена пред влезот во Индија.
 • Е-визата не може да се конвертира или продолжи.
 • Индиската е-виза не ви дозволува пристап до областите заштитени, ограничени или кантонски области.
 • Секој апликант треба да аплицира индивидуално и да има свој пасош за да аплицира за индиска е-виза и родителите не можат да ги вклучат своите деца во нивната апликација. Не можете да користите друг патен документ освен вашиот пасош, кој не може да биде дипломатски или официјален, туку само стандарден. Потребно е да остане валидно најмалку во следните 6 месеци од датумот на влегување во Индија. Исто така, треба да има најмалку 2 празни страници што ќе ги завери службеникот за имиграција.
 • Треба да имате билет за поврат или назад надвор од Индија и мора да имате доволно пари за да го финансирате вашето патување во Индија.
 • Треба да ја носите вашата е-виза со вас во секое време за време на престојот во Индија.

Пријава за виза во Индија сега е достапна на Интернет без да се бара посета на индиската амбасада.


8. Земји чии граѓани имаат право да аплицираат за индиската е-виза

Граѓаните од следните земји имаат право да аплицираат за индиска е-виза. Граѓаните од сите други земји кои не се спомнати тука, треба да аплицираат за традиционалната хартиена виза во индиската амбасада.


 

9. Потребни документи за индиската е-виза

Без оглед на видот на е-виза за која аплицирате, за почеток ќе ви требаат следниве документи:

 • Електронска или скенирана копија од првата (биографска) страница на вашиот пасош.
 • Копија од вашата неодамнешна фотографија во боја во стилот на пасош (само од лицето, а може да се фотографира со телефон), работна адреса на е-пошта и дебитна или кредитна картичка за плаќање на таксите за апликација. Се однесува на Барања за фотографија Индија и Виза за понатамошни детали.
 • Враќање или влезници за влез надвор од земјата.
 • Исто така, ќе ви бидат поставени неколку прашања за да ја утврдите вашата подобност за Виза, како што е моменталниот статус на вработување и можноста да го финансирате вашето патување.

Додека го пополнувате формуларот за апликација за индиска е-виза, треба да бидете сигурни дека следниве детали се совпаѓаат со точно истите информации што се прикажани на вашиот пасош:

 • Полно име
 • Датум и место на раѓање
 • Адреса
 • Број на пасош
 • Националност

Освен овие, во зависност од видот на е-виза за која аплицирате, ќе ви требаат и други документи.

За деловна е-виза:

 • Детали за индиската организација или саем или изложба што би ги посетиле, вклучително и името и адресата на индиската референца.
 • Писмо за покана од индиската компанија.
 • Вашата деловна картичка или потпис на е-пошта, како и адресата на веб-страницата.
 • Ако доаѓате во Индија да одржувате предавања под Глобална иницијатива за академски мрежи (ГИАН), тогаш исто така ќе треба да ја доставите поканата од институтот што ќе ве прими како странски факултет за посета, копија од налогот за санкција под ГИАН издаден од Национален координативен институт, т.е. IIT Харагпур и копија од синопсисот на курсевите што ќе ги заземете како факултет на институтот домаќин.

За медицинската е-Виза:

 • Копија од писмо од Индиската болница од кое би барале третман (писмото треба да биде напишано на Службената глава на болницата).
 • Исто така, ќе се бара да одговорите на какви било прашања во врска со индиската болница што би ја посетиле.

За медицинската придружник е-Виза:

 • Името на пациентот кој мора да биде носител на медицинска виза.
 • Бројот на виза или лична карта за апликација на носителот на медицинска виза.
 • Детали како што се Бројот на пасош на носителот на медицинска виза, датумот на раѓање на носителот на медицинска виза и националноста на носителот на медицинска виза.

За е-виза на конференцијата:

 • Политички дозвола од Министерството за надворешни работи (МАА), Владата на Индија и по избор, дозвола за настани од Министерството за внатрешни работи (МХА), Владата на Индија.

10. Барања за патување за граѓаните од државите со жолта треска

Ако сте граѓанин или сте ја посетиле земјата погодена од жолта треска, треба да покажете А. Картичка за вакцинација на жолта треска. Ова се применува за следниве земји:

Земји во Африка

 • Ангола
 • Бенин
 • Буркина Фасо
 • Бурунди
 • Камерун
 • Централна Африканска Република
 • Чад
 • Конго
 • Брегот на Слоновата Коска
 • Демократска Република Конго
 • Екваторска Гвинеја
 • Етиопија
 • Габон
 • Гамбија
 • Гана
 • Гвинеја
 • Гвинеја Бисао
 • Кенија
 • Либерија
 • mali
 • Мавританија
 • Нигер
 • Нигерија
 • Руанда
 • Сенегал
 • Сиера Леоне
 • Судан
 • Јужен Судан
 • Того
 • Уганда

Земји во Јужна Америка

 • Аргентина
 • Боливија
 • Бразил
 • Колумбија
 • Еквадор
 • француска Гвајана
 • Гвајана
 • Панама
 • Парагвај
 • Перу
 • Суринам
 • Тринидад (само Тринидад)
 • Венецуела

11. Овластени пристаништа за влез

Патувајќи за Индија преку е-виза, можете да влезете во земјата само преку следниве пораки за проверка на имиграцијата:

Аеродроми:

 • Ахмедабад
 • Амритсар
 • Багдогра
 • Bengaluru
 • Бубанешвар
 • Calicut
 • Мадрас
 • Чандигар
 • Cochin
 • Коимбаторе
 • Делхи
 • Гаја
 • Гоа (Даболим)
 • Гоа (Мопа)
 • Guwahati
 • Хајдерабад
 • Џајпур
 • Канур
 • Калкута
 • Лакнау
 • Madurai
 • Mangalore
 • Мумбаи
 • Нагпур
 • Порт Блер
 • Пуна
 • Тиручирапали
 • Тривандрум
 • Варанаси
 • Вишахапатнам

Морски пристаништа:

 • Мадрас
 • Cochin
 • Гоа
 • Mangalore
 • Мумбаи

12. Пријавување за индиска е-виза

Можете да ја аплицирајте за индиската е-Виза преку Интернет овде. Откако ќе го направите тоа, ќе добивате ажурирања за статусот на вашата апликација преку е-пошта и доколку се одобри, ќе ви биде испратена и вашата електронска виза преку е-пошта. Не треба да најдете никакви тешкотии во овој процес, но ако ви требаат некои појаснувања, треба Биро за помош на Индија и Виза за поддршка и насоки. Најнови Индиски вести за визи се достапни за да ви обезбедат ажурирани информации.