• англискифранцускатагерманскииталијанскишпански
  • АПЛИЦИРАЈТЕ ИНДИСКА ВИЗА

Патување во Ганг - најсвета река во Индија

Ганг е спас на Индија во однос на неговото севкупно значење во културата, животната средина и ресурсите. Приказната зад патувањето на Ганг е долга и исполнета како и самата река.

Од планините

Ганг потекнува од Хималаите, тече низ Јога градот Ришикеш

Индија е земја со многу бои и реки, каде што секоја река има приказна поврзана за своето духовно значење со своја легенда. Која би била легендата зад најсилната индиска река?

Се крева во подножјето на хималајскиот глечер, Ганг се појавува како етерична убавина во хималајското подрачје на Утараканд, познат по поретко име, Бхагирати, во неговото потекло. На река која потекнува од глечерот Гаумук, станува света веднаш со своето раѓање, со затскриен храм кој се наоѓа во близина на неговото потекло.

Како што се верува во хиндуистичката митологија, да ги скроти своите поројни води, Ганг беше содржан во бравите на Шива, пред да се спушти на земјата, бидејќи боговите барале светата река да слезе од небото за да ги надополни луѓето.

Хидролошки, потокот Алакнанда би бил главниот извор за Ганг, иако според древните верувања, по покајание извршено од мудрец Бхагират, реката слетала на земјата, поради што Ганга исто така била наречена Бхагирати во нејзиниот извор.

Тоа е само на сливот на двете реки, Багирати Алакнада, дека реката се нарекува Ганг. По овој прв спој, неколку помали притоки и реки се среќаваат со светата река на патот со многу такви сливови кои се сметаат за најсвети места во Индија.

Ганг од планините

е-виза Индија

Индиска е-виза овозможува посетители од над 180 Индија за е-визи Подобни земји да се добие а Индиска деловна виза, Индиска медицинска виза, Индиска туристичка виза or Виза за индиски медицински придружници од удобноста на домот.

Не само што нема потреба да се посети индиската амбасада, туку и нема потреба да се испраќа пасош по курир или пошта. eVisa India се доставува по е-пошта и се забележува во компјутерскиот систем. Службениците за имиграција ја проверуваат индиската виза преку Интернет во моментот кога ја преминувате границата и ги проверуваат деталите според вашиот пасош. Мора да бидете сигурни дека вашиот пасошот важи 6 месеци во времето на апликација за индиска виза.

Далеку и широко

Сливот на реката Ганг во Индија е еден од најголемите и најплодните речни сливови во земјата кој поддржува милиони преку достапноста на ресурсите и егзистенцијата. Од врвовите на север до планините на јужна Индија, вклучувајќи ги ридовите Аравали на запад и мангровите шуми на исток, Сливот на реката Ганг е најраспространетиот слив во земјата.

Неколку помали притоки се среќаваат во моќната река, па оттука создаваат мрежа од потоци и реки што ја прават земјата плодна за одгледување.

Божествена перспектива

Божествена перспектива на Ганг Милиони луѓе се капат во Ганг, Кумб Мела

Хиндусите се капат во водите на Ганг по неговото течение и нудат ливчиња, земјени маслени светилки како знак на почит и посветеност. Водата на реката се смета за света и се користи за сите ритуални цели заедно со носењето на патувањето назад дома.

Се верува дека дури и мала количина на вода од реката прочистува сè на што ќе падне, од човечко тело и дух до дури и ширење вибрации на мир во куќата каде што е попрскана. Водата на сливот на реките се смета за најсвета во Индија, каде што се наоѓаат најсветите места во земјата и илјадници го посетуваат за да се потопат во свежината на чистотата.

на Кумб Мела што буквално значи земјена саксија со вода, е најголемиот собир на кој се гледа заедно со Ганг додека се среќава со другите реки на северните рамнини на Индија.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Врвни идеи за патување за истражување на индиските Хималаи

Бреговите на Светата река

Варанаси Света Варанаси, град на бреговите на реката Ганг

Некои од најсветите места во Индија се наоѓаат на бреговите на Ганг со нивното духовно значење директно поврзано со реката.

Се верува дека последниот здив на брегот на Варанаси, град кој се наоѓа покрај реката, носи спас на душата, која од истата причина е позната по гатите за кремирање покрај реката. Варанаси инаку наречен Бенарес, е почитуван град во хиндуистичките, џаинските и будистичките списи.

Покрај духовното размислување, многу други активности за туризам се организираат и во градот познат по своето јога наследство, Ришикеш, место познато и како порта кон Хималаите. Ришикеш е исто така познат по своите ајурведски центри за лекови и меѓународен центар за учење јога и медитација.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Странските туристи кои доаѓаат во Индија со е-виза мора да пристигнат на еден од назначените аеродроми. Варанаси е назначен аеродром за индиска е-виза.

Шума и океан

Сундарбани Сундарбанс мангрова шума, популарна туристичка атракција

Едно од најзелените локации за светско наследство, Мангарова шума Сундарбанс е формиран од сливот на Ганга, Брахмапутра и реката Мегна, создавајќи го најголемата делта на реката во светот. Сандербенс има еден од најбогатите диви животни и екосистеми, со многу притоки и мали потоци кои се вкрстуваат од страните на главните реки.

Кога Ганг го достигнува крајот на своето патување во источна Индија, се подготвува да слета во Бенгалскиот Залив создавајќи Делта Ганга-Брамапутра по патот. Сандербанс се навистина едно од неистражените богатства на Индија.

Покрај тоа, на Залив на Бенгал е исто така дом на многу историски значајни места, вклучувајќи храмови стари колку илјада години кои го прикажуваат златното минато на Индија. Храмот Сонцето во Конарк изграден во 1200 година од нашата ера е едно такво величествено светско наследство на УНЕСКО. Брегот на Бенгалскиот Залив е исто така дом на многу антички будистичко наследство.

По долго патување од планините, додека светата река се сретнува со морето, нејзиното сливување повторно се слави со побожност и молитви, што на едноставен начин е гест на збогување со светата река, по нејзиното завршено служење илјадници милји и гаснење на духовната жед на милиони луѓе на патот.


Граѓаните на многу земји, вклучително и Соединети Држави, Франција, Данска, Германија, Шпанија, Италија се подобни за Индија е-виза(Индиска виза онлајн). Можете да аплицирате за Индиска апликација за е-виза во Индија точно тука.

Доколку имате какви било сомнежи или ви треба помош за патување во Индија или Индија е-Виза, контактирајте Индиски виз-биро за помош за поддршка и водство.