• англискифранцускатагерманскииталијанскишпански
  • АПЛИЦИРАЈТЕ ИНДИСКА ВИЗА

Разновидност на јазикот во Индија

Индија е хетерогена земја, во сите аспекти на зборот хетерогена. Земјата е интересно спојување на разновидна историја, традиции, религии и јазици. Со текот на времето и барањата на домородците, земјата драстично еволуираше правејќи пат за основните јазици. Во оваа земја се зборуваат приближно 19 јазици (племенски и неплеменски). Од кои, одредени истакнати јазиците на Индија најмногу се слушаат.

Поради различноста и нејасното потекло на денешните домородци, не постои споменатиот национален јазик на земјата. Индија го слави јазикот на кој домородците избираат да разговараат. Сепак, пописот од 2011 година сугерира дека јазиците како хинди, бенгалски, марати, телегу, гуџарати, урду, каннада, одија и малајалам беа забележани дека се најзборуваните јазици во земјата. Дозволете ни да разговараме и да знаеме за потеклото на неколку од овие јазици.

Апликација за виза за Индија (eVisa India)

Индиска виза на Интернет е достапен за над 180 земји. Пријава за виза во Индија (eVisa India) е достапна за Соединети Држави , Обединетото Кралство / Британскиот граѓаните и граѓаните повеќето земји кои ги исполнуваат условите за eVisa Индија.

Со процесот на онлајн апликација Индиска влада го направи навистина едноставно секој да добие виза по е-пошта, без да добие печат на пасошот или да ја посети индиската амбасада. Можете да добиете Индиска деловна виза, Indмедицинска виза Индиска туристичка виза.

Контакт Индиски виз-биро за помош за проблеми со вашиот онлајн Апликација за индиски визи.

hindi

Се верува дека хинди еволуирал од неговото индо-аријско потекло, разгранувајќи се од неговото индо-иранско стебло. Индо-иранскиот јазик е главен дел од индо-европскиот сегмент, формиран поради различните инвазии и населби што се случиле во Индија низ историјата. Се верува дека јазикот го зборуваат речиси 425 милиони луѓе во Индија, а околу 120 милиони го претпочитаат како втор јазик.

Граматиката, фразите, дијалектот и литературниот дискурс на хинди главно се одраз на санскрит, мајката на повеќето современи јазици во Индија. Писмото Деванагари обезбеди буквално збогатување на хинди и други релативно понови јазици. Хинди е нејзината рудиментирана фаза беше позната како „Кари Боли“, јазик формиран поради повторливите инвазии на Авганистан, делови од Централна Азија, Иран и Турција. Постојаното мешање на раси, традиции и религии доведе до развој на Хари Боли на хинди.

Индија се обнови eVisa Индија во 2021 година по СОВИД.

Индиска виза преку Интернет - скрипта за хинди Девнагри

бенгалски

Слично на хиндискиот јазик, Бенгалскиот исто така припаѓа на гранката на индо-аријските јазици и додека бенгалскиот претежно се зборува во државата Западен Бенгал во Индија, тој е и официјален јазик на земјата Бангладеш. Денешниот бенгалски јазик се смета за позајмување или разгранет јазик од магади, пали, тацамас и позајмување зборови и фрази од санскрит. Магади и пали сè уште се зборуваат во делови на Бихар и Џарканд. Со оглед на историјата на инвазијата на Индија, позајмиците исто така се прошируваат на персиски и арапски јазици, а некој вид од нив се исто така позајмени австроазиски јазици. Забавен факт што треба да се знае за Бенгал е дека нема родова специфичност во неговиот буквален/вокален дискурс. Постои само еден начин на обраќање до машки, женски и други небинарни родови.

Проверете ја мора да се видат места за туристи во Индија во државата Карнатака.

Индиска виза онлајн - скрипта за бенгалски јазик

марати

 

Марати е повторно уште еден разгранет јазик од индо-аријскиот јазик, кој го зборуваат претежно домородците од државата Махараштра во Индија. Делови од Гоа исто така избираат да разговараат на марати. Меѓу современите говорители на марати, постојат два доминантни дијалекти приспособени од многумина: вархади дијалект и стандарден марати дијалект. Поддијалектите на јазикот вклучуваат Малвани Колкани, Агри, Агирани и Коли, се зборува во регионите на Кандеш. Јазикот усвојува и функционира на тринасочен род, поинаку идентификувајќи ја инклузивноста и ексклузивноста на терминот „ние“. Повеќето од претходните јазици во Индија кои потекнуваат од индо-ариевската група се раѓаат од пракритскиот јазик, вклучително и марати. Марати се спушти како Махараштри Пракрит. Понатаму во временската рамка на индиската историја, јазикот целосно се издвојува од конвенционалниот рационализиран јазик доминантен во Индија.

Курирани места во Керала за туристите.

Телегу

Телугу е роден од дравидскиот јазик, претежно се зборува во југоисточниот дел на Индија со приближно 80.3 милиони говорители на мајчин јазик како што беше идентификувано за време на пописот во 2011 година. Исто така, се верува дека јазикот го зборуваат и малцинските групи во Јужна Африка и забележано е дека брзо расте и во САД. Пронајдени се пракритски натписи кои датираат од 400 п.н.е. и 100 п.н.е. со фрази/речник на телугу испишани на нив. Заедно со натписите на Телегу се пронајдени и натписи на Тамил; јазик близок до Телегу. Еден од првите истакнати зборови што произлезе од Телегу беше зборот „Нагабу, откриени во натписите на санскрит од 1st век п.н.е.

Реката Ганг во Индија блог пост.

Индиска виза онлајн - телугу писмо

гуџарати

Како и другите истакнати јазици, гуџаратискиот јазик е исто така потомок на индо-ариевското семејство. Јазикот првенствено го зборуваат жителите на Гуџарат во Индија и се верува дека е официјален јазик на државата. Се смета и за официјален јазик на Дадар и Нагар Хавели. Јазикот е составен дел на индоевропскиот јазик и се зборува дека се зборува и во земји надвор од Индија, како што се Пакистан и делови од Јужна Азија. Се смета дека јазикот е стар 700 години и во моментов се зборува 55 милиони луѓе ширум светот, што вклучува делови од САД, Кенија, Танзанија и делови од Јужна Африка. Како и другите разновидни системи за пишување скрипти Деванагари, писмото од гуџарати потпаѓа под Абугида. Јазици кои се блиски до гуџарати или звучат многу слични на гуџарати се Паркари Коли и Кучи (името потекнува од Ран од Куч во Гуџарат). Овие јазици можат да бидат напишани или на персиски или на арапски.

 


Граѓаните на многу земји, вклучително и Соединети Држави, Франција, Данска, Германија, Шпанија, Италија, Нов Зеланд, Австралија , Шведска Швајцарија се подобни за Индија е-виза (Индиски виза онлајн). Можете да аплицирате за Индиска апликација за е-виза во Индија точно тука.

Доколку имате какви било сомнежи или ви треба помош за патување во Индија или Индија е-Виза, контактирајте Индиски виз-биро за помош за поддршка и водство.