• англискифранцускатагерманскииталијанскишпански
  • АПЛИЦИРАЈТЕ ИНДИСКА ВИЗА

Целосен водич за индиска транзитна виза

Важно е да се напомене дека странските државјани, без оглед на целта или времетраењето на нивното патување, обично треба да добијат транзитна виза за Индија за да влезат во земјата. Ова барање се однесува на граѓаните на повеќето земји, иако некои можеби ќе треба да аплицираат однапред во индиската амбасада или конзулат.

Сепак, сега е можно повеќето странски носители на пасоши да аплицираат за индиска еВиза преку Интернет, која може да се користи за транзитни цели.

Повеќето странски државјани кои сакаат да влезат во Индија мора да добијат виза без оглед на времетраењето или целта на нивната посета. Само граѓаните на Бутан и Непал се ослободени од ова барање и можат да влезат во Индија без виза.

Дури и ако патникот транзитира само низ Индија на пат до друга дестинација, тој сепак може да бара виза во зависност од должината на нивниот престој и дали имаат намера да заминат од транзитната област на аеродромот.

За некои земји, транзитна виза за Индија мора да се добие однапред од амбасада или конзулат. Сепак, многу странски носители на пасоши сега можат да аплицираат за индиска eVisa преку Интернет за транзитна виза.

Ако планирате да ги истражите хипнотизирачките дестинации на Индија и уникатните искуства како странски турист, ќе треба да добиете транзитна виза за Индија. Ова може да биде е-туристичка виза (исто така познат како ан eVisa India или Indian Visa Online) за кои лесно може да се аплицира преку онлајн порталот на Индиската управа за имиграција.

Алтернативно, да претпоставиме дека патувате во Индија на а деловна виза и сакаат да одвојат малку време за да уживаат во рекреативни активности и разгледување на знаменитостите во северниот дел на земјата. Во тој случај, можете да аплицирате за транзитна виза за Индија што дозволува такви активности. Индискиот орган за имиграција препорачува патниците да аплицираат за е-виза, наместо да посетуваат индиски конзулат или амбасада за да го поедностават процесот на аплицирање и да заштедат време.

Вие барате Индиска е-туристичка виза (eVisa Индија or Индиска виза на Интернет) да бидат сведоци на неверојатните места и искуства како странски турист во Индија. Алтернативно, може да ја посетите Индија на Виза за е-бизнис во Индија и сакаат да се рекреираат и разгледуваат знаменитости во северна Индија и подножјето на Хималаите. На Индискиот орган за имиграција ги охрабрува посетителите на Индија да аплицираат за Индиска виза преку Интернет (е-виза во Индија) наместо да го посетите индискиот конзулат или индиската амбасада.

Дали ни е потребна транзитна виза за влез во Индија?

За да се усогласат со индиските прописи за виза, на патниците кои не се ослободени од виза кои транзитираат низ индискиот аеродром повеќе од 24 часа или сакаат да излезат од транзитната област, ќе им биде потребна транзитна виза за Индија. Дури и ако патникот пристигне во Индија со авион за поврзување во рок од 24 часа, можеби ќе треба да ја напушти транзитната зона од различни причини, како што е одењето во хотел надвор од транзитната зона или повторното чекирање на куферите за нивниот поврзувачки лет, би требало да биде потребно расчистување на имиграцијата.

За да добијат транзитна виза за Индија, патниците мора да аплицираат однапред преку веб-страницата за индиска електронска апликација за виза. Со тоа, тие можат да се осигураат дека ги исполнуваат сите барања и можат да транзитираат низ Индија без проблем.

Дали е можно да се патува во Индија во транзит без виза?

Ако транзитирате низ аеродром во Индија за период на одмор од помалку од 24 часа и имате потврдени билети за трета земја, можеби нема да ви треба транзитна виза за Индија. Сепак, останувањето во овластеното транзитно подрачје на аеродромот е од суштинско значење за да се ослободите од барањето за виза. Се препорачува да го резервирате дополнителниот лет вклучен во оригиналниот билет за патување до Индија. Ова ќе ви овозможи повторно да ги проверите куферите за поврзувачкиот лет без да ја напуштите одредената транзитна зона.

Ако останете на вашиот брод додека е закотвен во индиско пристаниште, исто така сте ослободени од потребата за транзитна виза за Индија.

За транзит низ Индија за период подолг од 24 часа, неопходно е да поседувате легитимна еВиза за Индија, како овластена деловна виза или медицинска виза. Овие типови визи се сметаат за транзитни визи за Индија и дозволуваат повеќекратни влезови во земјата додека визата е валидна.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Има 3 важни датуми за кои треба да знаете во однос на вашата индиска е-виза што сте ја добиле по електронски пат по е-пошта. Дознајте повеќе на Разберете важни датуми на вашата индиска е-виза или онлајн индиска виза

Колку време е потребно за да се добие транзитна виза за Индија?

Ако планирате транзит низ Индија и ви треба виза, процесот е многу полесен со воведувањето на онлајн формуларот за апликација за eVisa. Овој формулар лесен за корисникот трае само неколку минути за да се пополни и бара примарен пасош и патни информации. Сепак, од суштинско значење е да наведете дека ви треба транзитна виза за Индија при пополнување на формуларот.

За успешно поднесување на вашата апликација, ќе треба да обезбедите информации како што се предложеното пристаниште за влез во Индија, очекуваниот датум на пристигнување и трошокот за виза користејќи валидна кредитна или дебитна картичка. Откако ќе се поднесе вашата апликација, може да добиете одобрение за вашата транзитна виза за само четири дена.

За да се осигурате дека вашата виза е обработена навреме, се препорачува да ја поднесете вашата апликација за eVisa најмалку четири дена пред посакуваниот датум на пристигнување во Индија. Откако вашата виза ќе биде прифатена, таа ќе биде испратена по е-пошта на адресата што сте ја навеле на вашата апликација.

Важно е да се напомене дека транзитната виза за Индија е достапна како виза за еднократна или двојна виза и важи 15 дена од датумот на издавање. Дополнително, тој е корисен само за директно патување и има максимално ограничување за престој од три дена во Индија. Ако планирате да останете подолго во Индија, ќе треба да аплицирате за друга виза соодветна за вашата посета, како што е индиската туристичка виза.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Градот има низа волшебни џамии, историски споменици, стари и величествени тврдини оставени зад наследството на владетелите на Могал кои некогаш владееле со градот. Интересната работа за овој град е спојот помеѓу распаднатиот Стар Делхи, носејќи ја тежината на времето на ракавите и урбанизираниот добро испланиран Њу Делхи. Го добивате вкусот и на модерноста и на историјата во воздухот на главниот град на Индија. Дознајте повеќе на Најдобро оценети туристички атракции во Њу Делхи

Најчесто поставувани прашања (најчесто поставувани прашања)

Навигацијата низ аеродромите во Индија може да биде збунувачка, особено кога се одредува дали ви треба транзитна виза за Индија. Потребата за транзитна виза зависи од неколку фактори, вклучително и должината на вашиот одмор и дали планирате да го напуштите аеродромот за време на вашиот престој.

За да ги олесниме работите, еве неколку често поставувани прашања за транзитните визи за Индија кои можат да ви помогнат лесно да го планирате вашето патување:

Кога ни е потребна транзитна виза за влез во Индија?

Ако размислувате да ја посетите Индија и вашиот престој ќе биде помеѓу 24 и 72 часа, неопходно е да се напомене дека ќе ви треба транзитна виза за Индија. Овој тип на виза ќе ви овозможи да поминете низ земјата за вашиот поврзувачки лет или патување до вашата крајна дестинација.

Од друга страна, ако вашиот престој во Индија е подолг од 72 часа, ќе ви треба различен тип на виза, како што е виза при пристигнување или е-туристичка виза.

Вреди да се спомене дека дури и ако вашата посета на Индија е помалку од 24 часа, сепак ќе ви треба транзитна виза за Индија за да поминете преку царина. Оваа виза ќе ви овозможи да ги исчистите имиграцијата и царината пред да продолжите со патувањето.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Онлајн Деловната виза за посета на Индија е систем на електронско овластување за патување што им овозможува на луѓето од подобните земји да дојдат во Индија. Со индиската деловна виза, или она што е познато како виза за е-бизнис, носителот може да ја посети Индија од неколку деловни причини. Дознајте повеќе на Која е деловната еВиза за посета на Индија?

Тогаш кога можам да патувам во Индија без виза?

За да поминете низ Индија без виза, мора да исполнувате специфични барања како што се потврдување авио билети за друга земја, одмор за помалку од 24 часа и останување во назначената транзитна зона без да ја исчистите имиграцијата или повторно да го проверите багажот. Сепак, мора да ја напуштите транзитната зона и да поминете низ царината, како што е престој во хотел надвор од регионот или повторно проверка на куферите до вашата крајна дестинација. Во тој случај, мора однапред да аплицирате за транзитна виза за Индија.

Секогаш им препорачуваме на нашите клиенти да добијат транзитна виза за Индија однапред или да го користат истиот билет за да го купат следниот лет како нивното патување во Индија. Една резервација ви овозможува да менувате летови без да поминете низ имиграција и да ги вратите куферите. Од друга страна, ако го резервирате летот за поврзување одделно, најверојатно, освен ако два, вашиот багаж нема да биде префрлен на поврзувачките авиокомпании кои се партнери за споделување кодови со меѓулајн договор за пренос на багаж. Во овој случај, мора да го земете вашиот багаж, да отидете на царина и да добиете транзитна виза за Индија.

Важно е да се напомене дека можеби сте слушнале приказни за персоналот на авиокомпанијата кој им помага на патниците да го сменат багажот на следните летови, но најдобро е да не се потпирате на овие приказни. Секогаш е подобро да бидете подготвени и да имате транзитна виза за Индија однапред за да избегнете непредвидени компликации за време на патувањето.

Дали е предложено да се добие транзитна виза на аеродромот во Индија?

Ако планирате да транзитирате низ Индија и барате транзитна виза за Индија, важно е да се напомене дека не можете да ја добиете во бирото за имиграција по пристигнувањето. Мора да аплицирате за тоа однапред преку соодветните канали. Меѓутоа, ако исполнувате специфични барања, можеби ќе имате право да аплицирате за виза при пристигнување наместо тоа. Истражувањето и разбирањето на барањата и процедурите за добивање транзитна виза или виза при пристигнување пред патување е од суштинско значење за да се обезбеди непречено и без проблеми транзитно искуство.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Сигурно сте слушнале многу за културната разновидност во Индија и за прекрасните фестивали во различни држави. Но, многу малку знаат за овие тајни ризници кои се кријат во некои од поретко туристичките дестинации во Индија. Прочитајте Туристички водич за 11 ретки места во Индија

Може ли да одам низ Индија со туристичка виза наместо со транзитна виза?

Можно е да се добие транзитна виза за Индија, која овозможува краток престој во земјата. Сепак, од суштинско значење е да се забележи дека само државјаните од одредени земји како Камбоџа, Финска, Јапонија, Лаос, Луксембург, Мјанмар, Нов Зеланд, Филипини, Сингапур, Индонезија и Виетнам, меѓу другите, моментално имаат право за индиска виза за Пристигнување. Дополнително, визата при пристигнување важи само за еден влез и 30-дневен престој, така што можеби не е сигурна опција за подолг престој во Индија. Затоа, потребно е внимателно да ги разгледате вашите планови за патување и барањата за виза пред да се потпрете исклучиво на транзитна виза за Индија.

За колку време е добра туристичката виза за Индија? Колку долго можам да останам во Индија ако имам транзитна виза?

Ако планирате да патувате во Индија и да направите една или две застанувања пред вашата крајна дестинација, можеби ќе ги исполнувате условите за транзитна виза за Индија. Овој тип на виза е прифатлив за максимум 15 дена од датумот на издавање и овозможува престој до 72 часа за време на секоја посета. Важно е да се напомене дека Транзитната виза за Индија не може да се обнови, така што ќе треба да бидете сигурни дека соодветно го планирате вашето патување. Без разлика дали транзитирате за бизнис или за задоволство, имањето транзитна виза за Индија може да помогне да се рационализира вашето патување и да се осигури дека ќе можете лесно да ги поврзувате вашите врски.

Што треба да направам ако моето патување трае подолго од 15 дена и треба да транзитирам низ Индија на враќање?

Размислете да аплицирате за редовна двојна виза за Индија од самиот почеток, особено ако сте во ситуација во која може да ви биде потребна втора виза. Изборот за транзитна виза за Индија можеби нема да го обезбеди потребниот мир на умот, бидејќи е специјално дизајниран за кратки застанувања за време на патување во други земји. Значи, од суштинско значење е да се истражуваат различни опции за виза за Индија и да се избере оној кој најдобро одговара на вашите потреби.

Колку време е потребно за обработка на транзитна виза?

За патниците на кои им е потребна транзитна виза за Индија, важно е да се забележи дека времето на обработка може да варира во зависност од земјата. Вообичаено, периодот на обработка се движи од 3 до 6 работни дена. Препорачливо е да планирате соодветно и да аплицирате за транзитна виза однапред за да обезбедите непречено и без проблеми патување.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Странските државјани кои сакаат да ја посетат Индија за разгледување или рекреација, случајни посети за да се сретнат со пријателите и семејството или краткорочната програма за јога имаат право да аплицираат за 5-годишна е-туристичка виза за Индија. Прочитајте 5-годишна е-туристичка виза

Каде треба да аплицирам за транзитна виза за Индија?

За да аплицирате за транзитна виза за Индија, мора да пополните онлајн формулар за апликација достапен на нашата веб-страница. Мора да отидете во вашата амбасада во соседството или во канцеларијата на аутсорсинг агент со отпечаток од пополнетата апликација откако ќе го завршите формуларот и ќе ги соберете сите потребни патни документи. Сепак, некои нации може да прифатат поднесоци преку пошта или туристички агенти, но тоа не е универзално правило за сите земји.

Забелешка: Ако не сте сигурни за специфичните барања за вашата локација, можете да се повикате на списокот на индиски конзулати и амбасади ширум светот. Алтернативно, приватните агенти нудат услуги поврзани со визи за неколку земји, вклучувајќи ги САД, ОК, Канада, Германија, Австралија и други. Препорачуваме да ја контактирате канцеларијата на индиската амбасада или да ја посетите нивната веб-страница за вашата моментална локација за да ги добиете најновите информации во врска со вашето место на поднесување и сите специфични барања што треба да ги исполните.

Кои услови мора да се исполнат за да аплицирате за транзитна виза за Индија?

Треба да се исполнат неколку потреби за да се добие транзитна виза за Индија. Прво, вашиот пасош мора да има најмалку две празни страници со важност од 180 дена. Дополнително, мора да ја платите соодветната такса за виза и да обезбедите две актуелни фотографии во боја во стилот на пасошот 2x2, со светла заднина и вашите очи отворени и свртени кон камерата.

Исто така, потребно е правилно да се пополни и потпише онлајн формуларот за апликација. Понатаму, мора да обезбедите доказ за понатамошно патување во Индија во форма на потврден резервиран авионски билет за понатамошното или повратното патување.

Ако претходно сте имале индиско државјанство и сте стекнале странско државјанство, мора да обезбедите дупликат од откажувањето на индискиот пасош и оригиналниот сертификат за предавање. Покрај тоа, ако претходно сте ја посетиле Индија, мора да дадете претходен пасош кој содржи индиска виза. Индиската висока комисија или еден од нејзините конзулати може да побара дополнителни документи за време на процесот на аплицирање.

Која е цената на транзитната виза за Индија?

Трошоците за добивање транзитна виза за Индија може да се разликуваат за поединци од различна националност, во зависност од владините договори. Целокупната цена на визата може да содржи различни компоненти, како што се вкупната такса за виза, референтната такса и секоја дополнителна такса за услуги. Граѓаните на одредени земји, како што се Авганистан, Аргентина, Бангладеш, Јужна Африка, Јапонија, Малдиви и Маурициус, може да се квалификуваат за намалени или откажани такси за транзитна виза за Индија.

Кои видови визи, со исклучок на транзитните визи, се достапни за странските државјани?

Ако планирате да ја посетите Индија, од суштинско значење е да одредите кој тип на виза ќе ви треба врз основа на целта на вашето патување и други релевантни фактори. Ако поминувате низ Индија на пат кон друга земја и нема да престојувате подолг период, транзитната виза за Индија може да биде најдобрата опција.

Кога аплицирате за транзитна виза во индиска амбасада или конзулат, мора да покажете дека ги исполнувате сите услови за овој конкретен тип на виза. Конзуларниот службеник ќе ја оцени вашата подобност за транзитна виза врз основа на важечките закони и прописи за имиграција.

Добра идеја е да ги истражите различните опции за виза за Индија за да се осигурате дека ќе ја изберете онаа што најдобро одговара на вашите планови за патување. Запомнете дека транзитната виза може да биде идеална ако поминувате помалку време во Индија и поминувате низ патот до вашата крајна дестинација.


Граѓаните на многу земји, вклучително и Соединети Држави, Франција, Данска, Германија, Шпанија, Италија се подобни за Индија е-виза(Индиски виза онлајн). Можете да аплицирате за Индиска апликација за е-виза во Индија точно тука.

Доколку имате какви било сомнежи или ви треба помош за патување во Индија или Индија е-Виза, контактирајте Индиски виз-биро за помош за поддршка и водство.