• англискифранцускатагерманскииталијанскишпански
  • АПЛИЦИРАЈТЕ ИНДИСКА ВИЗА

5-годишна е-туристичка виза

Странски државјани кои сакаат да ја посетат Индија за разгледување или рекреација, обични посети на средби со пријатели и семејство или краткорочна програма за јога имаат право да аплицираат за 5-годишна е-туристичка виза во Индија.

Индиската управа за имиграција ги промени своите политики за е-туристичка виза од септември 2019 година. Со цел да се реализира визијата на премиерот Нарендра Моди за удвојување на бројот на туристи кои доаѓаат во Индија, домашни и странски за 5 години, министерот за туризам Прахлад Синг Пател објави низа промени во индиската онлајн виза. Тоа го нагласи министерот треба да ја смениме перцепцијата за странски туристи кои доаѓаат во Индија и да работиме заедно за тоа.

Значи, со ефект од септември 2019 година, долгорочна 5-годишна индиска туристичка виза (Индија е-виза) сега е достапна за странските туристи кои сакаат да ја посетат Индија повеќе пати во период од 5 години.

Е-туристичка виза сега е достапна во следниве категории:

е-туристичка виза 30 дена: Виза за двоен влез важи 30 дена од датумот на влез во Индија.

е-туристичка виза за 1 година (или 365 дена): Виза за повеќекратен влез важи 365 дена од датумот на доделување на е-виза.

е-туристичка виза за 5 години (или 60 месеци): Виза за повеќекратен влез важи за 5 години од датумот на доделување на е-виза.

Сите визи споменати погоре се непродолжливи и неконвертибилни. Ако сте аплицирале и сте платиле за 1 година туристичка виза, тогаш не можете да ја конвертирате или надградите во 5-годишна виза.

Видови индиска виза

Известување за 5-годишна е-туристичка виза

  • Континуиран престој во текот на секоја од нив посетата не треба да надминува 90 дена за која било националност, освен граѓани на САД, Велика Британија, Канада и Јапонија.
  • За носителите на пасош на САД, Велика Британија, Канада и Јапонија на континуиран престој при секој влез не надминува 180 дена.

5-годишна е-туристичка виза обично се издава со 96 часа. Сепак, препорачливо е да аплицирате 7 дена пред вашиот лет.

За што може да се користи 5-годишна е-туристичка виза?

Индиската е-туристичка виза се доделува на оние кои имаат намера да патуваат во Индија од 1 или повеќе од следниве причини:

  • Патувањето е за рекреација или разгледување
  • Патувањето е за посета на пријатели, семејство или роднини
  • Патувањето е да присуствувате на краткорочна програма за јога

Прочитајте повеќе за Туристичка е-виза за Индија

Кои се основните услови за да се добие 5-годишна е-туристичка виза?

Суштинските барања за 5-годишна е-туристичка виза за Индија се:

  1. Пасош што важи најмалку 6 месеци од датумот на првото пристигнување во Индија.
  2. ID на е-пошта.
  3. Валиден метод за плаќање како дебитна картичка / кредитна картичка (Visa, MasterCard, Amex итн.), UnionPay или сметка на Paypal.

Кликнете овде за да дознаете повеќе Индиски барања за документи за е-виза.