• англискифранцускатагерманскииталијанскишпански
 • АПЛИЦИРАЈТЕ ИНДИСКА ВИЗА

5-годишна индиска туристичка виза за државјани на САД

5 годишна индиска туристичка виза од

Подобност за индиска туристичка виза

Со огромна културна разновидност, Индија брзо станува популарна дестинација за патување за луѓето ширум светот. Имајќи го предвид позитивниот одговор што го добива преку туризмот, индиската влада објави 5-годишна виза за посетители за различни земји, вклучително и САД.

5-годишната туристичка виза се доделува на странски државјани кои сакаат да ја посетат Индија за континуирани патувања. Максималниот број на денови што граѓаните на САД можат да останат во Индија е 180 дена по посета. Сепак, на апликантот што ја носи петгодишната виза му е дозволено повеќекратно влегување во Индија. Максималниот број денови на престој на граѓаните на САД во една календарска година е 180 дена.

Индиската влада дополнително го олесни аплицирањето за 5-годишна туристичка виза со обезбедување на можност за е-виза за пет години. Искористувајќи го ова, американските државјани кои сакаат да ја посетат Индија можат да аплицираат за виза без да ја посетат амбасадата или конзулатот. Па сега Американски граѓани може аплицирајте за индиска туристичка виза Онлајн од удобноста на нивните домови. Индискиот орган за имиграција ја промени својата визна политика во септември 2019 година. За да се постигне визијата на премиерот Нарендер Моди за удвојување на бројот на туристи кои доаѓаат во Индија од Соединетите Држави, министерот за туристи Прлахад Синг Пател најави неколку промени во индискиот онлајн процес за виза. Од септември 2019 година, долгорочна е-виза за Индија сега е достапна за туристите со американски пасоши кои сакаат да ја посетат Индија повеќе пати во пет години.

Таџ Махал, Агра, Индија

Време на обработка за е-туристичка виза за пет години

Достапни се ТРИ опции за обработка за долгорочната е-туристичка виза. Изберете ја опцијата внимателно додека ја пополнувате вашата Апликација за туристичка виза во Индија форма онлајн.

 1. Нормално време на обработка: Времето за обработка на визите според оваа опција е 3 до 5 работни дена од датумот на аплицирање.
 2. Време на итна обработка: Обработката на визи според оваа опција е од 1 до 3 работни дена со дополнителен надомест.

Некои витални точки што треба да се забележат

 • Дозволен е максимум 90 дена континуиран престој при секоја посета на странски државјани кои поседуваат 5-годишна туристичка виза, освен за државјаните на ОК, САД, Канада и Јапонија.
 • За граѓаните на САД, ОК, Канада и Јапонија, максималниот број денови што можат да останат во Индија не треба да биде повеќе од 180 дена.
 • Валидноста на визата е одговорна од датумот на издавање, а не од денот на влегувањето на апликантот во Индија.

5-годишна индиска туристичка виза за државјани на САД дозволува повеќекратни влезови

Ако сте спремни да добиете индиска туристичка виза со важност од ПЕТ години, индиската е-туристичка виза за пет години со повеќекратни влезови е вистинскиот начин. Оваа категорија на визи беше иницирана во септември 2019 година и важи ПЕТ години од датумот на издавање. Сепак, на американските граѓани нема да им биде дозволено да престојуваат во Индија повеќе од 180 дена за време на секоја посета. Се работи за 5-годишна виза за патување, а не за ПЕТ-годишна виза за престој. Престојот во Индија за време на патување може да резултира со големи казни од индиската влада. Но, реално, оваа виза им овозможува на американските граѓани да влезат во Индија повеќе пати доколку тие аплицирајте за индиска туристичка виза за пет години.

Потребни се документи за аплицирање за индиска туристичка виза преку Интернет:

Следниве документи ќе бидат потребни за ПЕТ години Апликација за индиска туристичка виза.

 • Фотографија: Фотографијата на апликантот, големината на пасошот обоена со бела позадина помала од 3 MB, мора да биде во формат на датотека PDF, PNG или JPG.
 • Скенирана копија од пасош: скенирана копија од првата страница на пасошот. И погрижете се да важи најмалку шест месеци и погрижете се да има најмалку две празни страници за да ги исполни барањата за имиграција.
 • Идентификација на е-пошта: валидна идентификација на е-пошта на апликантот
 • Надомест: Дебитни/кредитни картички или сметка на PayPal за плаќање на таксата за виза.

Кликнете овде за да дознаете повеќе Индиски барања за документи за е-виза.

Дозволени активности под 5-годишна индиска туристичка виза за државјани на САД

Индиската туристичка виза за државјани на САД се доделува на оние кои имаат намера да патуваат во Индија поради една или повеќе од следниве причини:

 • За рекреација или разгледување
 • Посета на семејството, роднините или пријателите
 • Патувања за да присуствувате на животот во кампови како - краткорочна програма за јога

Прочитајте повеќе за Туристичка е-виза за Индија

Џајпур Индија

Топ места од интерес за американските граѓани во Индија

 1. Таџ Махал - На Таџ Махал не му треба вовед бидејќи е најдобриот споменик на љубовта и посветеноста. Агра, исто така, може да се пофали со многу други историски споменици од ерата на Могал, и тој е град исполнет со наследство и култура.
 2. Ladakh - Ладах е голема атракција поради својата исклучителна убавина и култура. Сместено во Џаму и Кашмир, може да се пофали со прекрасно време и има многу древни Будистички манастири.
 3. Сиким - Сиким е една од помалите и најмалку населени индиски држави сместена во подножјето на Хималаите, опкружена со прекрасни планини и комбинација на будистичка и тибетанска култура.
 4. Керала - Керала нуди прекрасни плажи, природни бањи и одморалишта Ајурведа. Мора да се посети место за државјани на САД и совршено за парови или семејни одмори.
 5. Островите Андаман и Никобар - Плажите кои го запираат здивот на кои можете да се одморите, вкусните морски плодови, спортовите на вода, сафарито со слон и пешачењето на море се дел од атракциите на оваа туристичка дестинација.
 6. Бујни плантажи за чај во Дарџилинг - Светски познат по својот чај и хималајската железница Дарџилинг, чајниот имот во среќната долина е уште една популарна туристичка атракција. Вкусот и аромата на магичниот чај Дарџилинг се незаборавни.
 7. Тврдини и палати на Џајпур - Џајпур е познат по своите историски споменици. Повеќе палати и тврдини како што се - градската палата, опсерваторијата Јантар Мантар, тврдината Ајмер и Јаигарх, место на светско наследство, исто така познато по храмот Лаксми Нарајан.
 8. Духовен центар Ришикеш - Идеално место во подножјето на Хималаите за да уживате во духовното искуство во форма на многу големи ашрами и храмови. Градот е познат и по јога камповите меѓу Американците. Махариши Махеш Јоги Ашрам е место со големо значење бидејќи Битлси го посетиле овде во 1960-тите.
 9. Гоа: Позната по своите недопрени плажи, опуштениот начин на живот, хипи вибрациите и живописните забави, Гоа е меѓу најдобрите дестинации за одмор во Индија. Територијата на Унијата е често посетена од американски граѓани во текот на целата година, особено во зима кога времето е пријатно. И целото место оживува со божиќни и новогодишни прослави и забави. Сепак, искусни туристи ја посетуваат Гоа во лето. Ако барате економичен и мирен одмор, обидете се да ја посетите Гоа за време на вонсезона кога плажите, болвата пазари и другите туристички дестинации се помалку преполни.